Ова страна захтева новију верзију додатка за приказ flash садржаја.

Ажурирајте одговарајући додатак.


Дигитализација историјског фото архива МИЈ
Музеј историје Југославије омогућио је, дигитализацијом свог историјског фото архива, претраживање онлајн базе од 150.000 фотографија доживотног југословенског председника Јосипа Броза Тита, снимљених од 1947. до 1980. године.

Пројекат “Дигитализација историјског фото архива МИЈ”, свечано представљен 27. новембра у биоскопу Музеја 25. мај, реализован је захваљујући подршци Теленор фондације, а омогућава претраживање базе која до сада није била доступна јавности.

Базу је могуће претражити по датумима, понуђеним кључним речима, као и понуђеним листама личности, места, држава и билатералних односа. Кроз фото архив доживотног председника СФРЈ испричан је важан део историје 20. века, а осим претраживања базе по различитим критеријумима, могуће је, отварањем налога, правити и сопствене галерије изабраних фотографија.

Фото-грађа МИЈ документује друштвено-политичку активност Јосипа Броза са више од 150.000 црно-белих фотографија (формата 18x24 цм) и 800.000 негатива, којима су обухваћени сви значајни догађаји од 1947. до 1980. године у којима је учествовао и којима је присуствовао Тито. Фотографски су забележена Титова путовања у земљи и иностранству, посете страним/них шефов(им)а држава и влада, сусрети са светски познатим личностима из свих сфера јавног живота, иступања на међународним скуповима и конгресима, моменти из његовог свакодневног живота.

Пројекат дигитализације фото-грађе МИЈ представља сарадњу музејских, архивских и информационих стручњака у циљу изналажења нових приступа културном наслеђу. Активности на пројекту укључују истраживање и индексирање фотографија, заштиту музејске грађе кроз дигитализацију, развијање софтверских решења за обраду и онлајн интерактивни приступ материјалу, као и промоцију могућности које пројекат пружа истраживачима и широј заједници на интернету.

Пројекат указује, како истичу у МИЈ, и на утицај који фотографија има на перцепцију и разумевање историјских момената, као и на то како се ти тренуци трансформишу од визуре једне личности (фотографа) у слику “колективног сећања”. Дигитализација фототеке МИЈ пружиће посетиоцима, како онима који посећују реални музеј, тако и онима који посећују виртуелни МИЈ, могућност да боље разумеју, али и преиспитују однос иконичних фотографија и колективног сећања на догађаје које те фотографије документују.

Вест преузета, уз незнатна скраћења, са портала SEEcult
СРБИЈА
СВЕТ
ЕВРОПА