Ова страна захтева новију верзију додатка за приказ flash садржаја.

Ажурирајте одговарајући додатак.


Други округли сто о дигитализацији културне баштине
Округли сто у Бањи Ковиљачи

У петак, 29. новембра у Музеју битке на Дрини у Бањи Ковиљачи, одржан је округли сто под називом „Дигитализација културне баштине – стање и перспективе“. Ово је други округли сто одржан у оквиру пројекта „Дигитални атлас културне баштине“. Општи циљ овог пројекта јесте доприношење процесу дигитализације културне баштине у Републици Србији подстицањем дигитализације културне баштине у 7 локалних самоуправа и креирањем портала за презентовање српске културне баштине, информисање и размену знања у овој области. Циљ самог округлог стола био је да окупи, анимира, едукује и умрежи све заинтересоване актере у општини Лозница у вези са дигитализовањем културне баштине. Учешћу на округлом столу одазвао се велики број заинтересованих представника релевантних институција и појединаца као и локалних медија.

Округли сто се састојао из два дела. У првом делу су изложене три презентације:
    1. презентација о значају дигитализације, најважнијим домаћим и међународним документима и стратегијама у вези са овом темом, као и примерима добре праксе (излагач Марјан Маринковић);
    2. презентација о дигитализацији завичајних збирки (Драган Стојменовић);
    3. презентација о дигитализацији нематеријалне културне баштине (Далибор Пешић).
Други део се састојао из модериране дискусије о тренутном стању, проблемима и перспективама у области дигитализације у локалној средини. Разговарано је о приоритетима културне баштине које би требало дигитализовати као и о начинима за реализовање ових активности. Посебно је скренута пажња на актуелни значај баштине, колекција и збирки у вези са I светским ратом, с обзиром да су се на овом подручју одиграле неке од најважнијих битака током Великог рата. У завршном делу округлог стола одржана је краћа евалуациона сесија.

Пројекат се реализује уз подршку Министарства спољне и унутрашње трговине и телекомуникација.
СРБИЈА
СВЕТ
ЕВРОПА