Ова страна захтева новију верзију додатка за приказ flash садржаја.

Ажурирајте одговарајући додатак.


Виртуелна шетња кроз смедеревску тврђаву
Смедеревска тврђава

Нова интернет страница смедеревске тврђаве омогућава свим посетиоцима да у виртуелној шетњи упознају један од најзначајнијих културно-историјских споменика у Србији, уз информације на српском и енглеском језику.

Сајт је креиран у оквиру пројекта Музеја у Смедереву под називом Виртуелна шетња кроз смедеревску тврђаву са циљем да се широј јавности код нас и у иностранству представи један од најзначајнијих културно-историјских споменика у нашој земљи. Реализацију пројекта финансирала је шведска влада кроз Шведску агенцију за међународни развој и сарадњу. Партнери у реализацији пројекта су шведска независна међународна организација за очување културног наслеђа Cultural Heritage without Borders и Balkan Museum Network.

Нови веб сајт омогићава панорамско разгледање Смедеревске тврђаве из укупно 19 различито позиционираних тачака које у поптуности покривају 10,5 хектара. У оквиру сајта посебно је акцентовано панорамско разгледање тзв. Малог града смедеревске тврђаве или Утврђеног двора деспота Ђурђа Бранковића.

Веб сајт има едукативну и туристичку димензију, а кроз 40-ак инфо тачака у оквиру сајта посетиоцима се нуде основне информације о свим важнијим сегментима смедеревске тврђаве, попут кула, капија, сакралног комплекса, хамама…

Аутор пројекта је историчар Мирослав Лазић, кустос Музеја у Смедереву, а аутор највећег дела текстова на сајту је Дејан Радовановић, саветник у Регионалном заводу за заштиту споменика културе у Смедереву.

Адреса сајта је www.smederevskatvrdjava.com.

СРБИЈА
СВЕТ
ЕВРОПА